Üretici enflasyonu Norveç’te çakıldı

Norveç’te Üretici Fiyatlarındaki Sert Düşüş Dikkat Çekti

Norveç’te üretici fiyatlarında yaşanan sert düşüş, özellikle petrol ve doğalgaz sektöründeki fiyat gerilemeleriyle bağlantılı olarak dikkat çekti. Mart ayında yüzde 11,5 olarak kaydedilen yıllık üretici enflasyonu, Nisan 2025 itibarıyla yüzde 2,1’e geriledi. Bu düşüş, son altı ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Verilere göre, petrol ve doğalgaz çıkarımındaki fiyatlar yüzde 3,5 oranında azalırken, Mart ayında bu kalemde yüzde 17,2 oranında artış yaşanmıştı. Enerji ürünleri genelinde de fiyatlar yüzde 1 oranında düştü. Aynı kalemde Mart ayında yüzde 16,2’lik artış gözlemlenmişti.

İmalat sanayisinde fiyat artışı ivme kaybederek yüzde 3,2’ye geriledi. Mart ayında bu oran yüzde 5,9 olarak kaydedilmişti. Öte yandan, elektrik, gaz ve buhar kategorisindeki fiyatlar yükselişe geçerek yüzde 19,4’lük artış gösterdi. Mart ayında bu oran yüzde 13,9 seviyesindeydi.

Enerji ürünleri hariç tutulduğunda üretici fiyatları Nisan ayında yıllık yüzde 4,4 oranında artış gösterdi. Bu oran, bir önceki ay yüzde 6 olarak gerçekleşmişti. Aylık bazda ise Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Mart’taki yüzde 7,1’lik düşüşün ardından Nisan’da yüzde 5,4 oranında azaldı. Bu da üst üste ikinci ayda düşüş yaşandığı anlamına geliyor.

Norveç’te üretici enflasyonundaki bu düşüş, enerji piyasasındaki dalgalanmanın ülke ekonomisine etkisini bir kez daha ortaya koyarken, küresel fiyat baskılarının azaldığına dair sinyaller olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

39 trilyon dolar zara kapıda: Tarım çökebilir mi?

Ramsar Sözleşmesi olarak da anılan Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi Sekretaryası, “2025 Sulak Alanların Küresel Durumu: Sulak Alanların Değeri, Korunması ve Finansmanı” başlıklı rapor yayımladı. Sulak alan kaybı ile bu eğilimi tersine çevirmek …

Altının onsu yılın ilk yarısında yatırımcısını sevindirdi

Altının ons fiyatı, yılın ilk yarısında ABD tarifeleri, merkez bankası alımları ve doların zayıflamasıyla rekor seviyelere yükselirken, ikinci yarıda küresel risklerin azalması beklentilerine paralel olarak dengelenme öngörülüyor.

Ne Ordu, ne Giresun ne de Trabzon: Zirve şaşırttı: İşte en çok fındık üreten o ilçe

Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70’ini Türkiye karşılıyor. Karadeniz’in göz bebeği en çok bu ilde yetişiyor! Ne Giresun ne ordu… İşte Türkiye’nin en çok fındık üretimi yapan 20 ilçesi… 20. Tirebolu, Giresun – 13 bin 348 ton 19. Bulancak …

Mirasyedi gibi satıyorlar

Mirasyedi gibi devletin elindekileri satan iktidar şimdi de Maliye’nin vergi binasını satmak için hazırlık başlattı. Özelleştirme furyasıyla 2 baraj da satıldı.

Merkez Bankası’nın rezervleri belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rezervleri yaklaşık 10 milyar dolar arttı.

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …