Trump yine yaptı yapacağını… Son hamlesi şaşkınlık yarattı!

Trump, Basra Körfezi’ni Arap Körfezi Olarak Adlandırmak İstiyor

ABD Başkanı Donald Trump, önümüzdeki hafta Suudi Arabistan’a yapacağı ziyaret sırasında Amerika Birleşik Devletleri’nin artık “Basra Körfezi” yerine “Arap Körfezi” veya “Arabistan Körfezi” adlarını kullanacağını açıklamayı hedefliyor. Bu kararı iki ABD yetkilisinin doğruladığı belirtiliyor.

Trump’ın bu kararı, bölgedeki Arap ülkelerinin uzun süredir devam eden taleplerine cevap olarak alındığı bildiriliyor. Ancak, bu isim değişikliği İran tarafından olumsuz karşılanıyor. İran, bölgenin adının değiştirilmesine karşı çıkarken, bölge halkı ise “Basra Körfezi” adının antik Pers İmparatorluğu mirasıyla bağdaştığını belirtiyor.

ABD ordusu uzun yıllardır bu deniz alanını “Arap Körfezi” olarak adlandırırken, Trump’ın bu ismi evrenselleştirmeye çalıştığı ifade ediliyor.

İranlılar Karşı Çıkıyor

İran’da halkın büyük bir kısmı, isim değişikliğine sert tepki gösteriyor. İran halkı, denize “Basra Körfezi” adının verilmesini, ülkelerinin tarihi mirasıyla ilişkilendiriyor. Geçmişte İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve dışişleri bakanı Cevad Zarif, Trump’ın coğrafya bilgisine yönelik eleştirilerde bulunmuştu.

Küresel Uyumsuzluk

Trump, resmi belgelerde isim değişikliği yapma yetkisine sahip olsa da, dünyada bu kullanımın yaygınlaşmasını sağlama gücüne sahip değil. Uluslararası Hidrografi Örgütü, denizlerin adlandırılmasında küresel uyum için çaba gösterse de, farklı ülkelerin farklı isimleri tercih ettiği durumlar mevcut.

Öte yandan, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi körfeze kıyısı olan ülkeler, Trump’ın ziyaret programında yer alıyor.

Trump’ın Ziyareti

Trump’ın Suudi Arabistan ziyareti, göreve başladığı tarihten bu yana gerçekleştirdiği ilk yurt dışı seyahat olma özelliğine sahip. Trump, Körfez ülkeleriyle ekonomik ilişkileri geliştirmeyi amaçlarken aynı zamanda bölgedeki siyasi meselelere de çözüm arayışı içinde.

Ayrıca, Trump’ın bu ülkelerle kişisel ticari ilişkileri devam ediyor. Başkanlık görevine gelmesinin ardından da iş sahipliğinden ayrılmayan Trump, bu bağı sürdürüyor.

Related Posts

Kilitli kapıların ardındaki inanılmaz detaylar | O yemekler neden yasak? ‘Tatsız tuzsuz makarnalar, su gibi soslar…’

Dünyanın dört bir yanındaki Katolik kiliselerini temsil eden kardinaller, yeni papayı belirlemek için Vatikan’da toplandı. Kardinaller bu iş için inşa edilmiş özel bir misafirhanede kalıyor. Su içtikleri bardaktan attıkları çöpe kadar kontrol edilen kardinallerin bazı yemekleri yemeleri bile yasak. Peki bunun sebebi ne?

Barış dönemi sona erdi: Dünya savaşı geldi çattı

Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, Üçüncü Dünya Savaşı riskini kritik seviyeye taşıyor. Uluslararası sistemin, bu tehdidi önleyecek mekanizmalardan yoksun olduğu görülüyor. İkinci Dünya Savaşı öncesindeki olayların benzerlerinin yaşandığı bugün de net bir şekilde gözlemlenebiliyor.

New York borsası yükselişle açıldı

New York borsası yükselişle açıldı

Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar, sivil havacılığı olumsuz etkiledi

İki ülkenin hava sahalarını kapatması, hem bölgeye yönelik uçuşları aksattı hem de uçuş sürelerini uzattı. Hindistan’da 7 Mayıs’ta yapılması planlanan 430 uçuş iptal oldu

İstanbul’da barajların doluluk oranı belli oldu: O sınıra yaklaştı

İSKİ’nin resmi verilerine göre, 8 Mayıs Perşembe günü İstanbul’a su sağlayan barajların toplam doluluk oranı yüzde 80,26 olarak ölçüldü.

Beyaz Saray’ın en hassas konusu: Melania Trump nerede?

ABD First Lady’si Melania Trump’ın, eşi Başkan Donald Trump’ın göreve başlamasından bu yana geçen 108 günün yalnızca 14’ünü Beyaz Saray’da geçirdiği ortaya çıktı. Resmi konutun doğu kanadında “first lady”lere ayrılan bölümün ışıklarının genellikle kapalı olduğu, panjurlarının ise sürekli örtülü tutulduğu bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir