Tekstil batıyor! İki fabrikasını kapatan tekstil patronu: Sayı daha da artacak

Textil Sektöründe Sıkıntılar Devam Ediyor

Ekonomik durumun kötü olduğu günlerdeyiz. Finansman zorlukları ve yüksek faizlerle karşı karşıya kalan iş dünyası, uzun zamandır endişelerini dile getiriyor. Krizden en çok etkilenen sektörlerden biri ise tekstil sektörü olarak karşımıza çıkıyor. İstihdamda gerileme yaşayan sektörde, maalesef iyi haberler gelmiyor.

Baltalı Grup, Afyonkarahisar ve Denizli’deki fabrikalarını kapatma kararı aldı.

En büyük tekstil firmalarından biri olan Baltalı Grup bünyesinde faaliyet gösteren Deniz Tekstil, mali sorunlar nedeniyle Afyonkarahisar’ın Hocalar ve Denizli’nin Çal ilçesindeki fabrikalarını kapatma kararı aldı.

ERDOĞAN’IN DESTEĞİ

Deniz Tekstil, kadın istihdamı konusunda öne çıkıyordu. 2500 kadın çalışanıyla Türkiye’nin en fazla kadın işçi istihdam edilen fabrikası olan Deniz Tekstil, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ziyaret ettiği bir yerdi. Erdoğan, 2023 yılında ziyaret ettiği Deniz Tekstil Fabrikası’nda “Emekçi Kadınlarla Buluşma” programına katılmıştı.

Yönetimde kadınların bulunmasından ve kadın istihdamından memnuniyetini dile getiren Erdoğan, “Türkiye’nin ihtiyacı olan manzaranın bu olduğunu” vurgulamıştı.

Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bugün, İŞKUR eğitimleri ile meslek sahibi olan ve işe başlayan kadınlarımızı gördükçe mutlu oluyorum. Bugün, KOSGEB desteklerinin yarıya yakınını kadınlarımızın kullandıklarını gördükçe memnun oluyoruz. Bugün, kırsal kalkınma desteklerimizle kadınlarımızın başardıkları işleri gördükçe seviniyoruz.”

Erdoğan, Deniz Tekstil’in 150 milyon dolarlık ihracat yaptığını belirterek, “Bunları artık milyarlara çıkaracağız değil mi? İnşallah Deniz Tekstil 1 milyarı yakaladığında, biz de ödülümüzü buna göre veririz.” ifadelerini kullanmıştı.

“SIPARİŞLER ARTARSA YENİDEN AÇACAĞIZ”

Geçmişte Erdoğan’ın övgülerini toplayan fabrika, şimdi kapılarına kilit vuruyor. DRT TV’den İbrahim Alayont’un haberine göre, Grup Yönetim Kurulu Başkanı Derya Baltalı, kapatma kararıyla ilgili olarak “Siparişler artarsa kapattığımız tesislerimizi tekrar açacağız. 2018 yılında Çal’da açtığımız fabrikanın kapatılmasının siyasi veya yerel yönetimlerle hiçbir ilgisi yok.” açıklamasını yaptı.

Ekonomik duruma dikkat çeken Baltalı, şunları söyledi:

“Yüksek faiz oranları ve finansmana erişimdeki zorluklar büyük bir sorun. Finans kuruluşları, tekstil piyasasının zor durumda olduğunu düşündükleri için kredi vermekte isteksiz davranıyorlar. Ne yazık ki, tekstil ve konfeksiyon sektörü de buna örnek teşkil ediyor. Afyon’un Hocalar ilçesinde de konfeksiyon üretimi yapıyorduk. Geçen yıl talep daralması nedeniyle orayı geçici olarak 5 ay kapatmak zorunda kaldık. 1 Ocak 2025 itibarıyla tekrar faaliyete geçtik. Ancak şimdi, talep daha da düştüğü için Hocalar ve Çal’daki üretim tesislerimizi kapatma kararı aldık. Elbette çözümler var ama rekabet şansımız uzun zaman öncesinden yaratılmalıydı. Rekabeti desteklemeye yönelik programlar nedeniyle geri kaldık. Enflasyona, talepteki düşüşlere ve kur dalgalanmalarına karşı zorlandık. Enflasyon oranından daha fazla bir kur artışı olmadıkça, durum aynen devam edecek. Siparişler artarsa, kapatılan tesislerimizi tekrar faaliyete geçireceğiz. Bu tesisleri en önce burada açacağız.”

“TÜRKİYE’DE YAKLAŞIK 3 BİN FABRİKA SATILIK”

Baltalı, ekonomik tabloya ilişkin şunları söyledi:

“Şu anda yaklaşık 3 bin civarında satılık ve kiralık fabrika bulunuyor Türkiye’de. Bu sayının artması bekleniyor. Birden bire bu duruma nasıl gelindiğini unutmamak gerekiyor. Sanayi olmadan işçi sınıfı da olmaz. Hatta orta sınıf bile oluşmaz. Sanayicileri yatırım yapmaya, üretmeye ve ihracat yapmaya teşvik etmeden, yeniden yatırım yapacakları bir konuma gelmemiz çok büyük fayda sağlayacaktır.”

Related Posts

Lastik devinin “son çaresi” fabrikayı kapatmak : 480 çalışan ne olacak?

Michelin’in kurumsal faaliyetleri Queretaro’da kalacak, üretim ise Leon’da devam edecek. Kapatma nedeni olarak, binek araç ve hafif ticari araç lastiği pazarındaki değişimler gösterildi. Şirket, Queretaro tesisinin daha küçük lastikler üretmek üzere …

Ünlü döner zinciri konkordato ilan etti: Adım başı şubesi vardı

Konkordato ilanlarına hergün bir yenisi ekleniyor. Ekonomideki kötü gidişat nedeniyle, finansman sıkıntısı yaşayan ve yüksek kredilerle karşı karşıya olan şirket ve iş yerleri ayakta durmakta zorlanıyor. Onlardan bir Ekrem Coşkun Döner oldu. Türkiye …

Rekabet Kurulu’ndan teknoloji devine 21 milyon TL’lik ceza

Rekabet Kurulu, popüler teknoloji şirketi Vatan Bilgisayar’a, rekabete aykırı şekilde dolaylı bilgi paylaşımı yapıldığı iddiasıyla 21 milyon lira ceza verdi.

Enerji fiyatları ve petrol tedariği risk altında: İran Hürmüz Boğazı için mesajı verdi

İsrail-İran geriliminde kritik öneme sahip olan Hürmüz Boğazı ile ilgili İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Üyesi Behnam Saidi’den kritik bir açıklama geldi. Saidi, İsrail’in saldırılarına karşılık şu mesajı verdi: “Hürmüz Boğazı …

OYAK’tan Ordu’ya stratejik yatırım

OYAK bünyesine katıldığı 2021 yılından bu yana büyümesini hızlandıran Sagra, Ordu’daki yeni yatırımıyla çikolataya hem Endüstri 4.0 dokunuşu hem de küresel vizyon katacak. ‘Türkiye’nin fındık başkenti’ Ordu’da üretim yapan Sagra, dünya markası olma …

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan Türkiye ekonomisi için “Uzun vadede iyimseriz” mesajı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan Türkiye ekonomisi için “Uzun vadede iyimseriz” mesajı