O üründe pestisit oranı sınırın 40 katı çıktı

İngiltere’deki Marketlerde Satılan Tamponlarda Glifosat Bulundu!

Pesticide Action Network UK (Pan UK), Women’s Environmental Network ve Pesticide Collaboration tarafından yayımlanan bir rapora göre, İngiltere genelindeki marketlerden satın alınan 15 farklı tampon kutusunun incelendiği ortaya çıktı. Guardian’ın haberine göre, yapılan incelemeler sonucunda bir kutuda kilogram başına 0,004 mg glifosat bulunduğu tespit edildi. Bu düzey, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği’nde içme suyundaki izin verilen maksimum seviyenin (0,0001 mg/kg) çok üzerinde.

Rapora göre, vajina yoluyla vücuda giren kimyasallar doğrudan kana karışarak vücudun doğal detoks mekanizmalarını atlayabilir ve ciddi sağlık riskleri oluşturabilir. Bu durum, tamponlardaki küçük miktardaki kimyasal kalıntıların bile sağlığa zararlı olabileceğini göstermektedir.

IARC ‘Muhtemelen Kanserojen’ Olarak Sınıflandırıyor

Dünyada en yaygın kullanılan yabani ot öldürücülerden biri olan glifosat, Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından “muhtemelen kanserojen” olarak sınıflandırılmaktadır. Ayrıca bu kimyasal, Parkinson gibi ciddi hastalıklarla ilişkilendirilmiş ve son çalışmalar sağlık açısından farklı risklerin varlığını ortaya koymuştur.

Araştırmada yer alan Amy Heley, “Eğer bu seviyeler içme suyunda zararlı kabul ediliyorsa, adet ürünlerinde neden bulunmasına izin verilmektedir? Kadınlar, zararlı kimyasallara maruz kalabilir ancak birçoğu bu tehlikeden haberdar değildir” şeklinde konuşarak konuya dikkat çekti.

Nedeni Üretiminde Kullanılan Pamuk

Uzmanlara göre tamponlardaki pestisit kalıntılarının nedeni, üretimde yoğun olarak kullanılan pamuk bitkisidir. Küresel olarak kimyasallara bağımlı olan pamuk bitkisinde, 300’e yakın pestisit kullanılmaktadır. Araştırmacılar, tamponlarda glifosatın parçalanmasıyla oluşan aminometilfosfonik asit (AMPA) kalıntılarını da keşfetmiştir.

Pan UK geçici direktörü Josie Cohen, “İngiltere’deki tamponlarda glifosat bulmak bizi şaşırttı. Bu kimyasaldan kaçınmak neredeyse imkansızdır çünkü belediyeler sürekli glifosat kullanarak sokakları ve parkları ilaçlamaktadır. Bu durum, gıda ve su kaynaklarını da kirletmektedir” şeklinde konuştu.

Glifosatın biyolojik çeşitlilik üzerinde ciddi zararları olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalar, glifosatın yabani arı kolonilerine zarar verdiğini ve su canlıları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu göstermektedir.

İngiltere’de birçok belediye glifosat kullanımını bırakarak alternatif çözümlere yönelmiştir. Bath & North East Somerset ile Highland gibi İskoçya’daki belediyeler de dahil olmak üzere yaklaşık 70-80 belediye, kimyasal kullanımını tamamen sonlandırmış veya azaltmıştır.

Related Posts

ABB’den “içme suyu salgını” iddialarına açıklama: Herhangi olumsuz bir durum tespit edilmemiştir

ABB’den “içme suyu salgını” iddialarına açıklama: Herhangi olumsuz bir durum tespit edilmemiştir

18 bin sağlık personeli ataması yapılacak: Bakan Memişoğlu tarih verdi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bakanlığına yapılacak sağlık personeli atamalarına ilişkin, “Ekim ayında 18 bin atama için ilanımız olacak ve alım yapacağız.” dedi.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Uzmanlar sağlıklı kişilerin estetik amaçlı bilinçsizce kullanımına karşı uyardı: Reçetesiz zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı büyük bir sağlık riski oluşturuyor. Uzman diyetisyen Özge Bayraktar, zayıflama iğnelerinin olumsuz etkilerini Cumhuriyet’e anlattı.

Erken teşhis ve doğru müdahaleyle KKKA’dan kurtulmak mümkün

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) maruz kalanların erken ve doğru müdahaleyle hastalıktan rahatlıkla kurtulabildiğini belirtti. Doğan, yazılı açıklamasında, hastalığın bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreçleri hakkında bilgi vererek, erken müdahalenin önemine dikkati çekti.