Lefkoşa Selimiye Camisi restorasyon çalışmalarının ardından ibadete açıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Selimiye Camisi Restorasyonunun Ardından Açıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) Lefkoşa Selimiye Camisi, Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğünün destekleriyle Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından gerçekleştirilen kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ibadete açıldı.

Başkent Lefkoşa’nın en büyük tarihi kompleksi olan Selimiye Camisi’nde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla bir açılış töreni düzenlendi. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF) Yönetim Kurulu Başkanı Selahaddin Bayırkan, EVKAF Genel Müdürü Mustafa Tümer ile KKTC Din İşleri Başkanı Hakan Moral ve çok sayıda üst düzey yetkili, din adamı ve vatandaş katıldı.

Açılış töreni, Türkiye’deki Vakıf Haftası kapsamında düzenlenen “101. Yıla Özel 101 Vakıf Eserinin Toplu Açılış Töreni” ile eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da canlı bağlantıyla törene katılarak konuşma yaptı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, restorasyonu tamamlanan caminin ülke için büyük bir kazanım olduğunu belirterek, “Selimiye Camisi, 450 yıldır Kıbrıs Türkü’nün inancının simgesidir. Geçen hafta yeni Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi açılışını gerçekleştirdik. Bugün de 1000 yıllık abidenin restorasyonu sonrasında açılışına şahitlik ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Selimiye Cami’nin Tarihi Kimliği

Lefkoşa’da yer alan Selimiye Camisi, hem dini hem de tarihi kimliğiyle yüzyıllardır önemli bir yapı olarak öne çıktı. İnşa edildiği tarihten itibaren farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan cami, Osmanlı Devleti’nin Lefkoşa’yı fethetmesiyle harap durumdan kurtarılarak camiye çevrildi.

1954 yılında Kıbrıs’ın fethi sırasında Osmanlı Sultanı 2. Selim’in onuruna Selimiye Cami adını alan yapı, günümüze kadar ulaşan en büyük tarihi yapılar arasında yer alıyor. 2019 yılında başlayan kapsamlı restorasyon süreciyle Selimiye Camisi, eski ihtişamına kavuşmuş oldu. (AA)

Related Posts

Şap hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Şap hastalığı belirtileri

Şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarından duyurular gelmeye başladı. Kayseri Ticaret Borsası’nın (KTB) sosyal medya hesabından yapılan paylaşım ile KTB Canlı Hayvan Pazarı’nın şap hastalığı önlemleri dolayısıyla kapalı olacağı duyuruldu. Aynı şekilde, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kurban Bayramı sonrası artan hayvan hareketliliğine bağlı olarak şap hastalığında riskin yükselmesi nedeniyle hayvan pazarları ve borsaları ikinci bir emre kadar tedbiren kapatıldığını açıkladı. Peki, Şap hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Şap hastalığı belirtileri ve merak edilenler…

ALES/2 sınavı ne zaman yapılacak? 2025-ALES/2 sınav giriş yerleri açıklandı mı?

2025 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın (ALES/2) ikinci oturumu için geri sayım başladı. Peki, ALES/2 sınavı ne zaman yapılacak? 2025-ALES/2 sınav giriş yerleri açıklandı mı?

Yeşilçam’ın yıldızı Cüneyt Arkın’ın vefatının üzerinden 3 yıl geçti

Yeşilçam’ın yıldızı Cüneyt Arkın’ın vefatının üzerinden 3 yıl geçti

Cumhuriyet’in haberinin ardından LGS skandalına MEB’den yeni açıklama: Usule aykırılık kabul edildi, ‘sınav güvenliği’ savunuldu

Cumhuriyet’in gündeme taşıdığı LGS skandalında yeni gelişmeler yaşanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sınav kitapçığının usule aykırı şekilde sınav esnasında dışarı çıkarıldığını ikinci kez doğruladı. Bakanlık, sınav güvenliğinin tehlikeye atılmadığını savunsa da, kamuoyundaki tartışmalar ve velilerin endişeleri devam ediyor.

Tarih ve doğanın buluştuğu Şeytan Kalesi seyir terasından izlenebilecek

Tarih ve doğanın buluştuğu Şeytan Kalesi seyir terasından izlenebilecek

LGS sınav sonuçları sorgulama ekranı 2025 MEB.gov.tr | LGS sonuçları ne zaman açıklanacak 2025, açıklandı mı, sonuçlara nereden bakılır? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuç tarihi açıklandı!

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçları tarihi yaklaşırken, gözler de Milli Eğitim Bakanlığı duyurularına çevrildi. Ortaokul 8’inci sınıfta eğitim gören 1 milyondan fazla öğrenciye yönelik yapılan LGS sınav sonuçları değerlendirmeleri başladı. LGS kapsamındaki merkezi sınavın cevap anahtarı ile netlerini hesaplayan öğrenciler, bir yandan da LGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak 2025? sorusuna yanıt aramaya başladı. Sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde sözel ve sayısal bölümlerdeki her bir alt test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Her bir öğrencinin, her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) takvimine göre LGS sonuçları açıklandıktan sonra tercih maratonu başlayacak. Tüm dikkatler şimdi ‘LGS sınav sonuçları açıklandı’ duyurusunda. Peki, LGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, açıklandı mı? LGS sonuçlarına nereden bakılır? İşte, MEB takvimi