Kuveyt, kripto para madenciliğini yasakladı: Gerekçesi elektrik krizi

Kuveyt, Kripto Para Madenciliğini Elektrik Krizinin Sorumlusu Olarak Gösteriyor

Kuveyt, ülke genelinde artan sıcaklıklar ve soğutma amaçlı klima kullanımının hızla artması nedeniyle yaşanan derinleşen enerji krizinden dolayı kademeli elektrik kesintilerine başvurmak zorunda kaldı. Bu krizde kripto para madenciliği de suçlanıyor.

Kuveyt İçişleri Bakanlığı Kripto Madenciliği ile Mücadelede

Kuveyt İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz hafta kripto para madenciliği ekipmanlarının bulunduğu yerleri tespit etmek amacıyla “büyük ölçekli” bir operasyon başlattığını duyurdu. Bakanlık, madencilik faaliyetlerinin elektriği yasadışı bir şekilde kötüye kullanabileceğini ve halkın güvenliğini tehlikeye atabileceğini belirtti.

Elektrik, Su ve Yenilenebilir Enerji Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, yapılan aramalar Kuveyt’in güneyindeki Al Wafra bölgesinde yoğunlaştı. Bu bölgede kripto madenciliği için kullanılan yaklaşık 100 ev tespit edildi ve bazı evlerin normal elektrik tüketimini 20 kat aştığı belirlendi.

Kripto Madenciliği Operasyonlarının Sonuçları

Hükümetin müdahalesiyle, El Vafra bölgesinde enerji tüketiminin %55 oranında azaldığı bildirildi. Ülke genelinde toplamda 1.000’den fazla şüpheli kripto para maden sahası belirlendi ve artan elektrik tüketimi temel bir gösterge olarak kullanıldı.

Şu anda 60’tan fazla kişi hakkında soruşturma başlatılırken, Elektrik Bakanlığı yasayı ihlal eden tesislerin elektriğini kesmeye başladı. Elektrik enerjisinin tekrar verilebilmesi için ise İçişleri Bakanlığından izin alınması gerekiyor.

Kuveyt ve Kripto Para Madenciliği

Kuveyt, dünyanın en ucuz elektriğine sahip ülkelerden biri olması, kripto para madencileri için cazip hale getiriyor. Ancak bu durum ülkenin elektrik şebekesini ciddi anlamda zorluyor. Hızlı nüfus artışı, şehirleşme, sıcak hava dalgaları ve santral sorunları gibi faktörler enerji sisteminde baskı oluşturuyor.

2023 yılından bu yana Kuveyt’te kripto para ticareti yasak olmasına rağmen madencilik faaliyetleri halen yasal bir çerçeve içerisinde değil, karanlık bir alanda devam ediyor.

Related Posts

39 trilyon dolar zara kapıda: Tarım çökebilir mi?

Ramsar Sözleşmesi olarak da anılan Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi Sekretaryası, “2025 Sulak Alanların Küresel Durumu: Sulak Alanların Değeri, Korunması ve Finansmanı” başlıklı rapor yayımladı. Sulak alan kaybı ile bu eğilimi tersine çevirmek …

Altının onsu yılın ilk yarısında yatırımcısını sevindirdi

Altının ons fiyatı, yılın ilk yarısında ABD tarifeleri, merkez bankası alımları ve doların zayıflamasıyla rekor seviyelere yükselirken, ikinci yarıda küresel risklerin azalması beklentilerine paralel olarak dengelenme öngörülüyor.

Ne Ordu, ne Giresun ne de Trabzon: Zirve şaşırttı: İşte en çok fındık üreten o ilçe

Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70’ini Türkiye karşılıyor. Karadeniz’in göz bebeği en çok bu ilde yetişiyor! Ne Giresun ne ordu… İşte Türkiye’nin en çok fındık üretimi yapan 20 ilçesi… 20. Tirebolu, Giresun – 13 bin 348 ton 19. Bulancak …

Mirasyedi gibi satıyorlar

Mirasyedi gibi devletin elindekileri satan iktidar şimdi de Maliye’nin vergi binasını satmak için hazırlık başlattı. Özelleştirme furyasıyla 2 baraj da satıldı.

Merkez Bankası’nın rezervleri belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rezervleri yaklaşık 10 milyar dolar arttı.

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …