Karatepe Aslantaş Yazıtları, UNESCO Dünya Belleği Uluslararası Kütüğü’ne kaydedildi

Kadirli Karatepe Aslantaş Yazıtları UNESCO Dünya Belleği Kütüğü’ne Kaydedildi

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde bulunan Karatepe Aslantaş Yazıtları, UNESCO Dünya Belleği Uluslararası Kütüğü’ne kaydedildi. Anadolu hiyeroglif ve Fenike dillerinin bir arada kullanıldığı yazıtlar, Karatepe Yazıtları adıyla tescillendi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, OKÜ ve KÜRSAD iş birliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda, Türkiye’den belgesel miras olarak kaydedilen yazıtlar, 2 bin 700 yıllık tarihe ışık tutuyor.

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ve İl Kültür Müdürü Burhan Torun, arkeolojik alanda yapılan incelemede bulundular. Yılmaz, Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin Anadolu’nun önemli bir parçası olduğunu belirterek, UNESCO Dünya Belleği’ne kaydedilmesinin önemini vurguladı.

“Adanava’nın Uç Kalesi”

Yılmaz, Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin geç Hitit dönemine ait olduğunu ve Anadolu’nun kent devletlerinden Adanava’nın bir uç kalesi olduğunu belirtti. Mimarlık ve sanatın harika bir örneği olan müze, dönemin savunma mimarlığını yansıtıyor.

1950 yılında Korundu

Karatepe-Aslantaş’ı diğer arkeolojik alanlardan ayıran özelliklerden biri, Fenikece ve Luvice olarak tasarlanan çift dilli yazıtlardır. Yazıtların Luvi hiyeroglifi, dilbilim çalışmalarına önemli katkı sağlamıştır. Ayrıca, arkeolog Halet Çambel’in 1950’li yıllarda alanın korunmasına yönelik çalışmaları sayesinde, bölge tarihi bir milli park ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Related Posts

CHP’den ‘zorunlu eğitim kısalacak’ iddialarına tepki: ‘Zorunlu eğitimden vazgeçilemez’

CHP Emek Büroları, zorunlu eğitimin kısaltılacağı iddialarına ilişkin, “Çocuklarımızın geleceği için yapılması gerekenler nettir: Zorunlu eğitimin kısaltılması çalışmalarına derhal son verilmeli, sürekli çocuk işçi ölümleriyle gündeme gelen MESEM uygulaması durdurulmalı, laik, bilimsel ve parasız eğitim güvence altına alınmalı, eğitimde cemaat ve vakıflarla yapılan tüm protokoller iptal edilmelidir” açıklamasını yaptı.

Yapay zeka destekli gezi rehberine Portekiz’den ödül

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Yusuf Yılmaz, yurt dışında yaşadığı sorunlardan yola çıkarak hazırladığı yapay zeka destekli gezi rehberi uygulamasıyla Portekiz’de katıldığı uluslararası yarışmada birincilik ödülü kazandı.

Grammy ödüllü caz sanatçısı Meshell Ndegeocello, İstanbul’da konser verdi

Grammy ödüllü caz sanatçısı Meshell Ndegeocello, İstanbul’da konser verdi

Şap hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Şap hastalığı belirtileri

Şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarından duyurular gelmeye başladı. Kayseri Ticaret Borsası’nın (KTB) sosyal medya hesabından yapılan paylaşım ile KTB Canlı Hayvan Pazarı’nın şap hastalığı önlemleri dolayısıyla kapalı olacağı duyuruldu. Aynı şekilde, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kurban Bayramı sonrası artan hayvan hareketliliğine bağlı olarak şap hastalığında riskin yükselmesi nedeniyle hayvan pazarları ve borsaları ikinci bir emre kadar tedbiren kapatıldığını açıkladı. Peki, Şap hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Şap hastalığı belirtileri ve merak edilenler…

ALES/2 sınavı ne zaman yapılacak? 2025-ALES/2 sınav giriş yerleri açıklandı mı?

2025 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın (ALES/2) ikinci oturumu için geri sayım başladı. Peki, ALES/2 sınavı ne zaman yapılacak? 2025-ALES/2 sınav giriş yerleri açıklandı mı?

Yeşilçam’ın yıldızı Cüneyt Arkın’ın vefatının üzerinden 3 yıl geçti

Yeşilçam’ın yıldızı Cüneyt Arkın’ın vefatının üzerinden 3 yıl geçti