İşsizlik Sigortası Fonu 4 ayda 68,5 milyar lira büyüdü

İşsizlik Sigortası Fonu devam ediyor: işsizlerin güvencesi

1999 yılında yasalaşan İşsizlik Sigortası Fonu, isteği dışında işsiz kalan sigortalıların gelir kaybını telafi etmelerini sağlıyor. İlk sigorta ödemesi Haziran 2002’de yapıldı ve o günden bu yana işsizlerin güvencesi olmaya devam ediyor.

Fon, geçen yılı 358 milyar 971 milyon lira ile kapattı. Sigortalının brüt kazancı üzerinden hesaplanan yüzde 2 işveren, yüzde 1 sigortalı ve yüzde 1 devlet payı kesintileriyle büyümesini sürdürüyor.

2021’in ilk dört ayında 68,5 milyar lira büyüyen fon, nisan sonunda 427 milyar 483 milyon liralık varlığa ulaştı.

Fonun dört aylık geliri 146 milyar 83 milyon lira, giderleri ise 77 milyar 572 milyon lira oldu. En büyük gelir kalemi 68 milyar 939 milyon lirayla işçi ve işveren primleri olurken, başlıca giderler işsizlik ödeneği ve teşvik ödemeleri oldu.

En düşük işsizlik ödeneği 10 bin 323 lira

İşsizlik ödeneği hesaplamasında sigortalının son 4 aylık kazançları dikkate alınıyor. Ödenek miktarı işten ayrılmadan önceki son 4 aylık kazancın yüzde 40’ı olarak hesaplanıyor, ancak asgari ücretin yüzde 80’ini aşamıyor. Ayrıca bu tutardan binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılıyor. 2025’te 4 ay çalışıp işsiz kalan bir kişi için en düşük işsizlik ödeneği 10 bin 323 lira olarak uygulanacak.

Sigortalılık süresine göre ödeme yapılıyor

İşsizlik ödeneğinden faydalanabilmek için belirli şartların sağlanması gerekiyor. Kişinin işsiz kalması, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması, hizmet akdinden önceki son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemesi ve hizmet akdinden sonra 30 gün içinde İŞKUR’a başvurması gerekiyor. Sigortalı işsizlere çalışma süresine bağlı olarak 180-300 gün arasında işsizlik ödeneği veriliyor.

Related Posts

Rekabet Kurumu’ndan Apple’a soruşturma!

Rekabet Kurumu, Apple ve bazı teknoloji firmalarına karşı soruşturma başlattı. Soruşturma, fiyat koordinasyonu ve rekabetin kısıtlanması şüphesiyle açıldı. Başlatılan inceleme, sektörün önemli oyuncularını kapsıyor.

Uçaklarda erken davrananlar yandı: 2 bin 603 TL ceza!

Yolcu Anonsları Genelgesi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yayımlandı. Genelge ile uçak yolculuğunda yeni dönem başlıyor. THY tarafından kabin ekiplerine gönderilen bilgilendirme duyurusuna göre, inişten sonra uçak tamamen durmadan …

BDDK verisi: 2.1 milyon kişi bankalardaki paranın dörtte üçüne sahip

BDDK verisi: 2.1 milyon kişi bankalardaki paranın dörtte üçüne sahip

Bakan Kacır: Sanayimizi güçlendirecek yapısal adımları hızla hayata geçireceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi”ne ilişkin, “Sanayimizi güçlendirecek yapısal adımları hızla hayata geçirecek, fırsatları gerçeğe dönüştürmeyi başaracağız.” ifadesini kullandı.

15’e mal ediyor, 5 liraya satıyorlar: Faize yatırsak para kazanırız

Çiftçi tarlasında zararına üretim yaparken, pazarda soğanın kilosu 10-15 TL’ye satılıyor. Maliyetini dahi karşılayamayan üretici ürününü satamazken, ithalatla piyasaya giren soğanlar yerli üreticiyi daha da zora sokuyor. Üretici, ‘Devlet önce yerli …

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.