Deprem korkusu emlak trendlerini değiştirdi: İstanbul’da bu 5 ilçeye ilgi arttı

İstanbul’da Deprem Riski ve Konut Tercihleri Değişiyor

Son yıllarda Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşanan depremler ve özellikle İstanbul’da beklenen büyük depremin endişesi, vatandaşların konut tercihlerinde önemli değişikliklere neden oluyor.

İstanbul’da ev satın almak veya kiralamak isteyenler, artık risk faktörlerini göz önünde bulundurarak hareket ediyor. Özellikle sağlam zemin yapısına ve fay hatlarından uzak konumlara yoğun ilgi gösteriliyor.

BEŞ İLÇEDE YOĞUN İLGİ

Marmara Denizi’nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından, İstanbul’da gayrimenkul aramalarında belirgin bir değişim yaşanıyor. Artık gözler, şehrin kuzeyinde bulunan ilçelere çevrildi.

Sektör temsilcilerine göre, “Depremin ardından, özellikle Başakşehir, Eyüpsultan, Sarıyer, Beykoz ve Çekmeköy ilçelerine olan ilgi arttı. Bu ilçelerin hem fay hatlarına uzak olması hem de sağlam zeminlere sahip olmaları tercih edilme sebepleri arasında yer alıyor. Özellikle Eyüpsultan’ın Göktürk semti dikkat çekiyor” deniyor.

YENİ TREND: SAĞLAM ZEMİN VE UYGUN FİYAT

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, Adrese Gayrimenkul Pazarlama Yöneticisi Selçuk Hiçdurmaz, Avrupa yakasında Başakşehir ve Anadolu yakasında Çekmeköy’ün merkezi konumları ve uygun fiyat avantajlarıyla tercih edildiğini belirtiyor. Hiçdurmaz’a göre, bu ilçeler 5 kat daha fazla talep görüyor. Buna karşılık güneydeki ilçeler ise daha az tercih ediliyor.

İSTANBUL’DA KİRA BEDELİ YÜKSEK

İstanbul’da konut kiraları hızla artmaya devam ediyor. Şehir genelinde ortalama kira bedeli 26 bin 500 TL seviyelerine ulaşmış durumda.

ARSA TALEBİ ARTIYOR

Deprem korkusu sadece konutları etkilemiyor, arsalara olan talebi de artırıyor. Sakarya ve Bilecik gibi çevre illerde arsaların ilgi gördüğü belirtiliyor. Hiçdurmaz, “Sakarya ve Bilecik’te ilginin arttığı, ancak bu arazilerin konut yapılmaya uygun olup olmadığının iyi araştırılması gerektiği” konusunda uyarıda bulunuyor.

GÜVENLİ YAŞAM ALANLARI ÖNEM TAŞIYOR

İstanbul’da konut ve arsa tercihleri artık estetik ve ulaşım faktörlerinden öte güvenlik endişelerine göre şekilleniyor. Depreme dayanıklı bölgeler tercih edilirken vatandaşlar daha bilinçli tercihler yapıyor. Emlak sektöründe bu yönelimin önümüzdeki dönemde daha belirgin hale gelmesi bekleniyor.

Related Posts

39 trilyon dolar zara kapıda: Tarım çökebilir mi?

Ramsar Sözleşmesi olarak da anılan Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi Sekretaryası, “2025 Sulak Alanların Küresel Durumu: Sulak Alanların Değeri, Korunması ve Finansmanı” başlıklı rapor yayımladı. Sulak alan kaybı ile bu eğilimi tersine çevirmek …

Altının onsu yılın ilk yarısında yatırımcısını sevindirdi

Altının ons fiyatı, yılın ilk yarısında ABD tarifeleri, merkez bankası alımları ve doların zayıflamasıyla rekor seviyelere yükselirken, ikinci yarıda küresel risklerin azalması beklentilerine paralel olarak dengelenme öngörülüyor.

Ne Ordu, ne Giresun ne de Trabzon: Zirve şaşırttı: İşte en çok fındık üreten o ilçe

Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70’ini Türkiye karşılıyor. Karadeniz’in göz bebeği en çok bu ilde yetişiyor! Ne Giresun ne ordu… İşte Türkiye’nin en çok fındık üretimi yapan 20 ilçesi… 20. Tirebolu, Giresun – 13 bin 348 ton 19. Bulancak …

Mirasyedi gibi satıyorlar

Mirasyedi gibi devletin elindekileri satan iktidar şimdi de Maliye’nin vergi binasını satmak için hazırlık başlattı. Özelleştirme furyasıyla 2 baraj da satıldı.

Merkez Bankası’nın rezervleri belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rezervleri yaklaşık 10 milyar dolar arttı.

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …