Çocuklarda bu belirtilere dikkat: Hızlı nefes alma, beslenme güçlüğü…

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanından Önemli Uyarılar

Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Karagözlü, çocuklarda kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarının tanı, tedavi ve takibi ile ilgilenen bir bilim dalı olan çocuk kardiyolojisinin doğum öncesi (fetal dönem) dahil olmak üzere yenidoğan, bebek, çocuk ve ergenlik dönemini kapsadığını belirtti.

Dr. Karagözlü, çocuklarda doğuştan ya da sonradan gelişen kalp hastalıklarının görülebileceğine dikkat çekerek, “Doğuştan kalp hastalıkları her bin canlı doğumda yaklaşık 8–10 bebekte görülmektedir. Bu oran, doğumsal anomaliler arasında en sık rastlanan gruplardan biridir. Anne veya babada doğuştan kalp hastalığı tanısı varsa, çocukta bu risk yaklaşık 2,5 kat artmaktadır” şeklinde konuştu.

Belirtilere Dikkat!

Çocuklarda kalp hastalığından şüphelenilmesine neden olabilecek belirtiler hakkında bilgi veren Dr. Karagözlü, “Hızlı nefes alma, zorlanarak solunum, beslenme güçlüğü, emmeme, dudaklarda ve tırnaklarda morarma, sık akciğer enfeksiyonu geçirme, bayılma veya çarpıntı atakları, özellikle eforla ilişkili göğüs ağrısı, gelişme geriliği ve egzersiz intoleransı gibi bulgular dikkate alınmalıdır. Bu belirtilerden biri veya birkaçı mevcutsa, ailede doğuştan kalp hastalığı ya da ani ölüm öyküsü varsa, yenidoğan taramasında üfürüm duyulmuşsa ya da tarama testlerinde (EKG, telekardiyografi vb.) anormallikler varsa, mutlaka bir çocuk kardiyoloji uzmanına başvurulmalıdır” dedi.

Tüm Tetkikler Aynı Merkezde

Dr. Karagözlü, görev yaptığı Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniği’nde EKG, EKO, holter monitorizasyon (24 saatlik ritim takibi) ve efor testi gibi tetkiklerin yapılabildiğini de belirtti.

Sağlık Kontrollerini İhmal Etmeyin

Bazı doğumsal kalp hastalıklarının önlenemese de, edinsel (sonradan gelişen) kalp hastalıklarının büyük ölçüde önlenebilir olduğunu vurgulayan Dr. Karagözlü, “Aileler gebelik öncesi ve sırasında düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmemeli, gebelikte enfeksiyonlardan korunmalı, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlığı kazandırılmalı, çocuklar sigara dumanı ve zararlı maddelerden uzak tutulmalıdır. Ayrıca aşıların tam yapılması (özellikle kızamık ve grip gibi enfeksiyonlardan koruma açısından) ve ailede ani ölüm ya da sağırlık öyküsü varsa erken dönemde kardiyolojik tarama yapılması hayati önem taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

16 yaşındaki çocuğun bağışlanan organları 6 kişiye umut oldu

Samsun’da motosiklet kazası sonucu kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşındaki Iraklı çocuğun bağışlanan organları 6 kişiye umut oldu.

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Evde Doğum Yapmak Mantıklı mı ?

Evde doğum yapmak mantık lı mı ? Uzmanlar , plansız ev doğumları önermediklerini belirterek, doğumun hastane ortamında gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. 

Demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, erken yaşlarda demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi.

Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Açıldı

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’da, Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Açılış Töreni’ne katıldı.

Kefir, keten tohumu, ananasta ölçü şart! Fazlası değil, doğrusu yağ yakıcı

Kilo vermek isteyenlerin en sık yaptığı hatanın yalnızca tartıdaki rakama odaklanmak olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, yaza fit ama sağlıklı girmek isteyenler için beslenme önerilerinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir