Ay’ın iki yüzü arasındaki dikkat çeken fark

Ay’ın Yakın ve Uzak Yüzü Arasındaki Temel Farklılıklar Ortaya Çıktı

Elde edilen verilere göre, Ay’ın Dünya’ya bakan “yakın yüzü” ile arka planda kalan “uzak yüzü” arasında önemli farklar bulunmaktadır. Yakın yüz, lavla kaplı geniş düzlüklerden oluşurken; uzak yüz ise daha engebeli ve yapısal olarak daha sert bir yapıya sahiptir.

Araştırmalar, iki ila üç milyar yıl önce gerçekleşen volkanik faaliyetlerin, radyoaktif elementlerin Ay’ın iç yapısında dengesiz bir şekilde dağılmasına neden olduğuna dair güçlü kanıtlara işaret etmektedir.

Güneş Sistemi Dinamikleri Grubu yöneticisi Ryan Park, yapılan çalışmalar sonucunda “Ay’ın yakın tarafının uzak tarafa göre daha fazla esnediğini” belirlediklerini ve bu esneklik farkının, Ay’ın iç yapısının temelde farklı olduğunu gösterdiğini açıkladı.

Yerçekimi verileri, 2011–2012 yıllarında Ay’ın yörüngesinde dönen GRAIL görevi kapsamında Ebb ve Flow adlı iki uzay aracıyla toplandı. Bilim insanları, bu verilerle Ay’ın bugüne kadar oluşturulan en detaylı yerçekimi haritasını çıkardı.

Ryan Park’ın ifadesine göre, elde edilen sonuçlar ilk başta o kadar şaşırtıcıydı ki, hesaplamalar defalarca tekrarlandı ve bu süreç toplamda 10 yıl sürdü.

Yapılan yeni modelleme çalışmaları, Ay’ın Dünya’nın kütleçekimi nedeniyle nasıl esnediğini de açık bir şekilde göstermektedir. Ay, Dünya’daki gelgitlere benzer şekilde etkilenirken, Dünya da Ay’da benzer bir çekim etkisi oluşturmaktadır.

Aynı teknik daha önce asteroid Vesta üzerinde uygulanmış ve Vesta’nın beklenenden daha küçük ya da hiçbir çekirdeği olmayabileceği gösterilmişti. Ayrıca Jüpiter’in volkanik uydusu Io’nun magma okyanusuna sahip olma ihtimali de bu yöntemle zayıf bulunmuştu.

Ryan Park, “Yerçekimi, bir gökcisminin iç yapısını anlamamıza yüzeye ihtiyaç duymadan eşsiz bir bakış açısı sağlıyor” diyerek, bu yöntemin gezegenlerin keşfinde ne kadar değerli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Dünyanın en küçük kemanı üretildi… Saç telinden daha ince

İngiltere’deki Loughborough Üniversitesi’nden fizikçiler, mikroskopla bile zor seçilen dünyanın en küçük kemanını ürettiler. Sadece bir toz zerresi büyüklüğündeki bu mikro keman, çıplak gözle görülmüyor ve sadece mikroskop altında incelenebiliyor.

Araçlarda klima mı yoksa camı açmak mı daha tasarruflu: Cevabını duyan şaşırıyor

Yaz sıcaklarının kendisini göstermesiyle birlikte araç kullanmak daha da zor hale geliyor… Bu durumda sürücülerin elinde klimayı ya da camları açmak gibi iki seçenek bulunuyor. Peki, yakıt tasarrufu için hangi seçenek daha mantıklı?

Instagram dört gözle beklenen yeniliği sonunda getirdi!

Instagram hem içerik üreticilerinin hem de diğer kullanıcılarının pozitif karşılayacağı beklenen bir yeniligi kullanıma sunmaya hazırlanıyor. Platformun uzun süredir eleştirilen fotoğraf kırpma bölümünün oranlarında değişikliğe gideceği açıklandı …

Sakaryalı sporcular göz doldurdu

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü sporcuları çeşitli dallarda başarılarına devam ediyor.

1 dakika şarj ile 150 km! Bu duyuru elektrikli araçlarda devrim yaratabilir

Yeni duyurulan bu batarya 12C’de şarj oluyor. Yani elektrikli aracı sadece beş dakikada 450 km’yi geçen tam menzile ulaştırabiliyor.

Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası’nda ödüller sahiplerini buldu

Sakarya’nın Karasu ilçesinde bu yıl ikinci kez düzenlenen Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası, nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Üniversite öğrencilerinin kıyasıya yarıştığı şampiyonada dereceye giren sporculara ilçe protokolü tarafından ödülleri takdim edildi.