Altının onsu yılın ilk yarısında yatırımcısını sevindirdi

Küresel Ekonomideki Belirsizlikler Altına Olan Talebi Artırıyor

Piyasalar, merkez bankalarının para politikalarında gevşeme beklentileriyle yılın başında enflasyon-resesyon ikilemi arasında sıkışmış durumda. Bu dönemde küresel belirsizlikler ve riskler artarken yatırımcılar güvenli liman arayışına altına yöneliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasıyla gündemi meşgul eden “tarife” konuları, küresel ekonomik endişeleri arttırıyor. ABD’nin ticaret ilişkilerinde yaşadığı sorunlar, risk algısını yükseltirken Fed’in tarifelerin enflasyonu artıracağı endişesiyle politikalarını kısıtlıyor.

ABD’nin artan bütçe açığı endişeleri de altının fiyatını destekliyor. Jeopolitik riskler de altına olan talebi yükseltiyor. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve Ukrayna savaşıyla ilgili belirsizlikler yatırımcıları güvenli liman arayışına sokuyor.

Merkez bankaları, artan risk algısı karşısında altın alımına yöneliyor. Altına olan talep orta ve uzun vadede artarken büyük merkez bankaları portföylerini altına kaydırıyor.

Çin’den gelen fiziki altın talebi güçlü seyrederken İsrail-İran gerilimleri ve dolar endeksindeki düşüş altın fiyatlarını destekliyor. Trump’ın Fed başkanlığı için yeni bir isim arayışı, altına olan talebi artırıyor ve altınla desteklenen ETF’lere yatırımları artırıyor.

Altının ons fiyatı yılın ilk yarısında yüzde 25,9 artarak 3.303 dolara yükseldi. Yılın ikinci yarısında belirsizliklerin azalmasıyla altının ons fiyatının 3.700 doları geçmesi beklenmiyor. Doların zayıflaması da altın fiyatlarını destekliyor.

Uzmanlar, Yılın İkinci Yarısının Altın Yılı Olmayacağını Düşünüyor

Ahlatcı Portföy Genel Müdürü Tonguç Erbaş, yılın ikinci yarısında tarife belirsizliklerinin azalması ve jeopolitik gerilimlerin etkisinin azalmasıyla altının fiyatının ani yükseliş yaşamayacağını öngörüyor. Erbaş, altının ons fiyatının 2024 sonunda 3.300-3.500 dolar arasında olacağını tahmin ediyor.

Erbaş, ABD’nin doların değer kaybına yönelik politikalar izlediğini belirtiyor ve doların zayıflamasının ABD ekonomisine avantaj sağladığını ifade ediyor. Doların zayıflamasıyla altının fiyatının istikrarlı bir şekilde 3.000-3.400 dolar arasında seyredeceğini öngörüyor.

Ayrıca Dünya Altın Konseyi verilerine göre, ETF’lere yapılan yatırımların artması ve yatırımcıların altın rezervlerinin artacağını öngörmeleri de altına olan talebi destekliyor. Yılın ilk yarısında altın fiyatları yükselse de yılın ikinci yarısında altın fiyatlarının istikrarlı bir seyir izlemesi bekleniyor.

Related Posts

Ne Ordu, ne Giresun ne de Trabzon: Zirve şaşırttı: İşte en çok fındık üreten o ilçe

Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70’ini Türkiye karşılıyor. Karadeniz’in göz bebeği en çok bu ilde yetişiyor! Ne Giresun ne ordu… İşte Türkiye’nin en çok fındık üretimi yapan 20 ilçesi… 20. Tirebolu, Giresun – 13 bin 348 ton 19. Bulancak …

Mirasyedi gibi satıyorlar

Mirasyedi gibi devletin elindekileri satan iktidar şimdi de Maliye’nin vergi binasını satmak için hazırlık başlattı. Özelleştirme furyasıyla 2 baraj da satıldı.

Merkez Bankası’nın rezervleri belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rezervleri yaklaşık 10 milyar dolar arttı.

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …

Devlet destek verdi! Batmanlı girişimci yıllık 600 ton kültür mantarı üretiyor

Vatani görevini yerine getirdikten sonra memleketine dönen Gördegir, Beşiri ilçesine bağlı Beşpınar köyünde iki odada kültür mantarı üretimine başladı.

Türkler parasını nasıl saklıyor? Hollandalı dev banka tek tek analiz etti

ING Türkiye’nin 2025 1. çeyrek Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre, her iki kişiden biri tasarruf yapıyor. Yastık altı birikim yine ilk sırada; gençlerde düşüş, uzun vadede getiri beklentisi yükselişte