Bakan Şimşek: İslami Finansman Kanunu için çalışıyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslami Finansman Kanunu’nu Meclis Gündemine Taşıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şu anda İslami Finansman Kanunu’nu hazırlayarak Meclis gündemine taşımak için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

İstanbul’da düzenlenen “2. İstanbul Dünya İslam Ekonomisi Zirvesi”nde konuşan Bakan Mehmet Şimşek, “Katılım bankalarının Türk bankacılık sistemindeki payı sadece yüzde 8,3 seviyesinde. Bu oran, gerçek potansiyelin çok gerisinde” açıklamasında bulundu ve İslami Finansman Kanunu üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Bakan Şimşek, islami finansın adil paylaşımı sağlayabilecek güçlü bir araç olduğunu savunarak, “Dünya genelinde İslami finansın payı sadece yüzde 1’in üzerinde. Halbuki sürdürülebilir bir geleceğin doğru yolunun bu olduğuna inanıyorsak, mevcut payın ne kadar küçük olduğu açık. Bu yapının gelişmesi için yatırım yapmalıyız” dedi.

Küresel Çapta İlgi Zayıf

Hedeflenen hedeflere ulaşabilmek için önce engel teşkil eden unsurların doğru bir şekilde belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Şimşek, İslami finansın küresel ölçekte henüz yeterince uygulanmadığını ve ilginin belirli coğrafyalarla sınırlı kaldığını belirtti.

Şimşek, Türkiye’de 9 katılım bankasının bulunduğunu aktararak, “Katılım finansı Türkiye’de önemli bir orana ulaştı. Özellikle katılım esaslı finansman araçları piyasalarda gelişim gösteriyor. Ancak mevcut durumda katılım bankalarının Türk bankacılık sistemindeki payı sadece yüzde 8,3. Bu oran, potansiyelin oldukça gerisinde ve daha büyük bir büyümeye ihtiyaç olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

İslami finans gelişme endeksinde Türkiye’nin ilk 10’a girmesinden bahseden Şimşek, “136 ülke arasında 10. gelişmiş pazar olarak yer alıyoruz. Hazine, yerel ve ulusal piyasalarda sukuk ihraçlarına önem veriyor” dedi. (AA)

Related Posts

Bakan Şimşek: Dijitalleşen dünyada vergi kaybına geçit vermeyeceğiz

Bakan Şimşek: Dijitalleşen dünyada vergi kaybına geçit vermeyeceğiz

Gaziantep’te Kadınlar Tel Kırma Kursunda Hem Sanat Öğreniyor Hem Ekonomik Katkı Sağlıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği tel kırma işlemeciliği kursuna katılan kadınlar, hem geleneksel el sanatını öğreniyor hem de ürettikleri ürünlerle aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Kurs, genç kızların çeyizlerini hazırlamalarında ve meslek edinmelerinde önemli bir rol oynuyor.

Özgür Özel: Fındık Fiyatları Kabul Edilemez

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, fındık fiyatlarının düşüklüğünü eleştirerek 250 lira altını ‘ölüm’ olarak nitelendirdi.

39 trilyon dolar zara kapıda: Tarım çökebilir mi?

Ramsar Sözleşmesi olarak da anılan Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi Sekretaryası, “2025 Sulak Alanların Küresel Durumu: Sulak Alanların Değeri, Korunması ve Finansmanı” başlıklı rapor yayımladı. Sulak alan kaybı ile bu eğilimi tersine çevirmek …

Altının onsu yılın ilk yarısında yatırımcısını sevindirdi

Altının ons fiyatı, yılın ilk yarısında ABD tarifeleri, merkez bankası alımları ve doların zayıflamasıyla rekor seviyelere yükselirken, ikinci yarıda küresel risklerin azalması beklentilerine paralel olarak dengelenme öngörülüyor.

Ne Ordu, ne Giresun ne de Trabzon: Zirve şaşırttı: İşte en çok fındık üreten o ilçe

Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70’ini Türkiye karşılıyor. Karadeniz’in göz bebeği en çok bu ilde yetişiyor! Ne Giresun ne ordu… İşte Türkiye’nin en çok fındık üretimi yapan 20 ilçesi… 20. Tirebolu, Giresun – 13 bin 348 ton 19. Bulancak …