‘Metal sektörü, ihracatımızın yüzde 40’ını tek başına gerçekleştiriyor’

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’dan Genç İşçilere Övgü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk Metal Sendikası’nın Ankara’da düzenlediği 2. Genç İşçiler Kurultayı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Programa, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Uysal Altındağ ve birçok sendikalı katıldı. Bakan Işıkhan, metal sektörünün Türkiye’nin ihracatındaki kritik rolüne vurgu yaparak, bu sektörde genç işçilerin önemine dikkat çekti.

Bakan Işıkhan, “Metal sektörü, üretimin yanı sıra direncin, zekanın, mühendisliğin ve emeğin sektörüdür. Yıllık 94 milyar dolarlık bir ihracat kapasitesine sahip olan bu sektör, ülkemizin toplam ihracatının yüzde 40’ına yakınını tek başına karşılıyor. Otomotivden çeliğe, alüminyumdan ağır sanayiye kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteren bu sektör, yüksek katma değerli ürünler üretiyor. Metal sektöründe yaklaşık 195 bin iş yeri bulunmakta ve sektör yaklaşık 2 milyon kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Ayrıca bugün metal sektöründe 30 yaş altında 564 bin gencimiz istihdam ediliyor. Bu gençlerin üretime katkısı ve alın teri, bizi gururlandırıyor ve umutlandırıyor” şeklinde konuştu.

Bakan Işıkhan, Türk Metal’in Türkiye’nin en büyük sendikalarından biri olduğunu belirterek, “Bu büyük kurultay, hak arayışının, bilinç yükselişinin ve örgütlü emeğin simgesidir. Metal sektöründe sendikalı işçi oranının ortalamanın üzerinde olduğunu vurgulayarak, sektörde 1 milyon 987 bin işçi çalışmakta ve bunların 382 bini sendikalı durumda” dedi.

‘Sendikaları, Çözüm Ortağı Olarak Görüyoruz’

Sektörde yeşil dönüşüm ve dijitalleşmenin önemine değinen Bakan Işıkhan, “Bugün 1 Mayıs resmi tatili olup, sendikal hak ve özgürlükler garanti altına alınmıştır. Sosyal adaleti önemsiyor ve sendikalarla sosyal diyalogun temel olduğunu düşünüyoruz. Geçen yıl Çalışma Meclisi’ni toplayarak tüm sosyal tarafları bir araya getirdik. Çalışma hayatında sendikalarla istişare olmadan atılan her adımın eksik olduğunun farkındayız. Bu sebeple sendikaları yalnızca paydaş değil, çözüm ortağı olarak görüyoruz. Yeşil dönüşüm ve dijitalleşme, gençler için yeni fırsatlar sunmakta. Ulusal İstihdam Stratejisi ile genç istihdamına önem veriyor ve sektörde gençlerin nitelikli, güvenceli ve sürdürülebilir koşullarda çalışmasını destekliyoruz” açıklamasında bulundu.

(DHA)

Related Posts

39 trilyon dolar zara kapıda: Tarım çökebilir mi?

Ramsar Sözleşmesi olarak da anılan Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi Sekretaryası, “2025 Sulak Alanların Küresel Durumu: Sulak Alanların Değeri, Korunması ve Finansmanı” başlıklı rapor yayımladı. Sulak alan kaybı ile bu eğilimi tersine çevirmek …

Altının onsu yılın ilk yarısında yatırımcısını sevindirdi

Altının ons fiyatı, yılın ilk yarısında ABD tarifeleri, merkez bankası alımları ve doların zayıflamasıyla rekor seviyelere yükselirken, ikinci yarıda küresel risklerin azalması beklentilerine paralel olarak dengelenme öngörülüyor.

Ne Ordu, ne Giresun ne de Trabzon: Zirve şaşırttı: İşte en çok fındık üreten o ilçe

Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70’ini Türkiye karşılıyor. Karadeniz’in göz bebeği en çok bu ilde yetişiyor! Ne Giresun ne ordu… İşte Türkiye’nin en çok fındık üretimi yapan 20 ilçesi… 20. Tirebolu, Giresun – 13 bin 348 ton 19. Bulancak …

Mirasyedi gibi satıyorlar

Mirasyedi gibi devletin elindekileri satan iktidar şimdi de Maliye’nin vergi binasını satmak için hazırlık başlattı. Özelleştirme furyasıyla 2 baraj da satıldı.

Merkez Bankası’nın rezervleri belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rezervleri yaklaşık 10 milyar dolar arttı.

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …