Ekonomik kriz deprem korkusundan büyük: Eskiden en azından gelip fiyat sorarlardı

İstanbul’da Deprem Sonrası Riskli Binalar Gündemde!

23 Nisan günü İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, şehirdeki riskli binalar tekrar gündeme geldi. Özellikle deprem bölgesi olarak bilinen İstanbul’da, yapı güvenliği konusunda kırılgan bölgeler endişeye neden oluyor. Zemin yapısının sağlam olmadığı bölgelerde yaşayan milyonlarca vatandaş evlerine girdiklerinde büyük bir endişe yaşıyorlar. Ancak zemin yapısının sağlam olduğu düşünülen bazı ilçelerde daire fiyatlarında hızlı bir artış yaşanıyor.

Özellikle en riskli bölge olarak kabul edilen Fatih ilçesinde daire fiyatları durgunlaşmış durumda. Deprem gerçeğiyle yüzleşen insanlar, evlerini yenileme isteği duyarken, kentsel dönüşüm sürecinde belirsizlikler ve yüksek maliyetler nedeniyle kararsızlık yaşıyorlar.

818 Bin Bina 2000’den Önce İnşa Edilmiş

Kandilli Rasathanesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen zemin ve yapı analizlerine göre, 1980 öncesine ait yapıların en yoğun olduğu ilçeler Beyoğlu ve Beykoz’dur. İstanbul genelindeki bina stoku verileri ise düşündürücüdür. Şehirde yaklaşık 6 milyon konut bulunurken, bu konutların büyük bir bölümü 2000 yılı öncesinde inşa edilmiştir. Yaklaşık 817 bin bina 2000’den önce yapılmıştır.

İstanbul’da Riskin Yoğun Hissedildiği İlçeler

İstanbul’da riskin yoğun şekilde hissedildiği ilçeler arasında Avcılar, Fatih, Beyoğlu, Beykoz, Zeytinburnu, Esenler, Küçükçekmece, Tuzla ve Beylikdüzü bulunmaktadır. Bu ilçelerdeki yapı stoku genellikle yaşlıdır ve bazı mahallelerde zemin yapısı risklidir. Fatih, Beyoğlu ve Beykoz gibi tarihi ilçelerde 1980 öncesi yapıların yoğun olduğu ve bu yapıların inşaat kalitesinin yetersiz olduğu vurgulanmaktadır.

Fatih İlçesinde Daire Fiyat Ortalaması 3 Milyon TL

Fatih ilçesindeki durum hakkında konuştuğumuz Emlakçı Ali Şenel, depremin ardından insanların ev alım-satımı konusunda tereddüt yaşadıklarını belirtirken şunları paylaştı:

“Zemin sağlam olsa da binalar artık ömrünü tamamlamış durumda. Demirlerinde oksitlenme olan, taşıyıcı sistemleri zayıflamış yapılar var. Kentsel dönüşüm konusuysa tam bir muamma. Anlaşmazlıklar çok fazla, maliyetler sürekli artıyor, müteahhitler sözleşmelere uymakta zorlanıyor. Şu an bölgede eski binada 2+1 kiralık daireler 15-20 bin TL bandında; satılık daireler ise ortalama 3 milyon TL civarında.”

Ekonomik Koşullar Eski Binalarda Oturmaya Mecbur Kılıyor

Kocamustafapaşa semtinde emlakçılık yapan Kadir Yılmaz da bölgenin emlak piyasasındaki durgunluğa işaret ederek,

Vatandaşlar korkuyor ama ekonomik koşullar onları eski binalarda oturmaya mecbur bırakıyor. Yeni binalarda 2+1 dairelerin kirası 40-45 bin TL civarında. 50 yaş ve üzeri binalarda ise kiralar 15-20 bin TL arasında. Yeni binalarda satılık daire fiyatları 6 milyon TL’ye kadar çıkıyor. Eskiden deprem olunca insanlar yeni daire almasa da en azından gelip sorarlardı. Bu kez öyle olmadı

Avcılar’da Yapıların %45’i 1980 Öncesi Döneme Ait

Deprem sonrası dikkatleri üzerine çeken bir diğer ilçe ise uzun zamandır riskli yapı stoku nedeniyle gündemde olan Avcılar’dır. 1999 Marmara Depremi’nde yıkılan ilçede yıllardır yapılan kentsel dönüşüm projelerine rağmen halen yetersizlikler bulunmaktadır. İlçedeki yapıların %45’i, 1980 öncesi döneme aittir ve birçoğu hala aktif olarak kullanılmaktadır.

Avcılar’da emlakçılık yapan Mine Güncavar Çağlın ise Ambarlı, Cihangir ve Denizköşkler mahallelerinin en riskli zemin yapısına sahip bölgeler olduğunu vurgularken,

“Buna karşın Firüzköy ve Tahtakale mahallelerinin zemin yapısı daha sağlam. İlçede kiralık daireler 15 bin TL’den başlayıp 70 bin TL’ye kadar çıkıyor. Satılık daireler ise özelliklerine göre 2 milyon TL ile 5 milyon TL arasında değişiyor”

Related Posts

Altının onsu yılın ilk yarısında yatırımcısını sevindirdi

Altının ons fiyatı, yılın ilk yarısında ABD tarifeleri, merkez bankası alımları ve doların zayıflamasıyla rekor seviyelere yükselirken, ikinci yarıda küresel risklerin azalması beklentilerine paralel olarak dengelenme öngörülüyor.

Ne Ordu, ne Giresun ne de Trabzon: Zirve şaşırttı: İşte en çok fındık üreten o ilçe

Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70’ini Türkiye karşılıyor. Karadeniz’in göz bebeği en çok bu ilde yetişiyor! Ne Giresun ne ordu… İşte Türkiye’nin en çok fındık üretimi yapan 20 ilçesi… 20. Tirebolu, Giresun – 13 bin 348 ton 19. Bulancak …

Mirasyedi gibi satıyorlar

Mirasyedi gibi devletin elindekileri satan iktidar şimdi de Maliye’nin vergi binasını satmak için hazırlık başlattı. Özelleştirme furyasıyla 2 baraj da satıldı.

Merkez Bankası’nın rezervleri belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rezervleri yaklaşık 10 milyar dolar arttı.

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …

Devlet destek verdi! Batmanlı girişimci yıllık 600 ton kültür mantarı üretiyor

Vatani görevini yerine getirdikten sonra memleketine dönen Gördegir, Beşiri ilçesine bağlı Beşpınar köyünde iki odada kültür mantarı üretimine başladı.